Пиле със сушени плодове в бяло вино

  • 3 460
  • 13
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4 380
Пиле със сушени плодове в бяло вино


Първо да си кажа мнението за тази рецепта.
Отдавна ми беше привлякла вниманието с необичайното за мен съчетание на продукти. Сложила я бях на опашката в графа "да се опита" и просто и дойде реда. Не че нямах предчувствие за нещо вкусно, но ТАКОВА Crazy не можех и да си представя.  Рецептата е от близко-източната кухня, определено там знаят какво да ядат. Аромата е просто УБИЙСТВЕН. Вино+ мед+ канела- не знам дали се сещате за какво става дума. Crazy Всичко това гарнирано с огромно количество разнообразни сушени плодове....направо да си изядеш пръстите.

За това реших задължително да дам рецептата- такива вкуснотии просто ТРЯБВА на всяка цена да се опитват.

Казват, че близко-източното пиле и ябълковия пай си приличат. Приличали си по наличието на канела вътре. Не съм голям познавач на ориенталската кухня, знам само че много вкусно ядат тези хора. Където съм срещала канела в солени манджи, всички са убийствено неустоими на вкус (аз канела хич не обичам по принцип).




1-2 глави лук (аз нарязах 2 много едри)
1 средна кокошка нарязана на порционни парчета (аз направих само от бутчета-12-13 бройки)
400 гр. всякакви сушени плодове (стафиди, суш. кайсии, суш. сини сливи, суш. смокини, суш.боровинки или вишни и всичко каквото имате в наличност) .Аз имах само боровинки, син. сливи и смокини.
1 с.л. мед
1/2 ч.л. канела
2 ч. (0.5л) бяло вино
олио

Нарязваме лукът на колелца и запържваме в олиото. Аз го карамелизирах. Прехвърлете го в широка тенджера и в останалото олио от лука, запържете пилешкото месо до хубава златиста коричка. Прехвърлете и месото при лука. Добавете сушените плодове, сол, пипер, меда, канелата и бялото вино. Кипваме го и на бавен огън задушаваме под похлупак 1 час.
Сервирате и се наслаждавате. Crazy

А аз отивам в най-скоро време да попълвам запасите от сушени плодове и ядки за други ориенталски вкусотии. Mr. Green


# 1
  • Мнения: 780
xenia, ще се готви определено и ти вярвам, че ще е безкрайно вкусно!!!! И аз много харесвам такива комбинации (напр. ориз варен с пръчица канела и стафиди, който задължително правя като гарнитура към индийска кухня).

# 2
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Много екзотично Crazy  Peace  Дали ще стане и с ананас, папая, манго, кокос.... тази смес, която се продава?

# 3
  • Spain
  • Мнения: 3 750
аз съм яла неЩо подобно , но само със стафиди и гарнирано с кус кус , божествено . мъжа ми дълго време след това ме караШе да правя соуса  и си го дабавяШе на вси4ко което му падне (е , отвреме на време не улу4ваШе  Wink )..
Клои можеШ да пробваШ , но на мен ми се струва 4е то4ният вкус е в стафидите и сливите , заЩото като се приготвят дават един контраст  ,  соса е леко сладък,  а те са леко кисели .

# 4
  • France
  • Мнения: 726
Копирах рецептата и в най-скоро време ще я опитаме.
Благодаря.

# 5
  • Мнения: 4 380
Много екзотично Crazy  Peace  Дали ще стане и с ананас, папая, манго, кокос.... тази смес, която се продава?

Интересен въпрос. То вярно че сега какво ли няма сушено... Grinning Мисля си че точно тази екзотична смес не е много на място. newsm78 В рецептата бяха споменати тези плодове които съм изброила. Придържи се по-добре към традиционните!

# 6
  • София
  • Мнения: 49
Страхотна рецепта   bouquet! Само смених бутчетата с филе, защото това имах, и пекох във фурната, защото нямам подходяща тенджера Simple Smile Но стана много вкусно!

Последна редакция: вт, 25 авг 2009, 21:47 от Delikado

# 7
  • Мнения: 9 092
а кои са традиционните сушени плодове? Наши, или техни?

Правя заек от много години със сушени сини сливи, или сушени кайсии. С вино и мед вътре. Преди две години пък пробвах заешка "яхния" - едно много вкусно ястие с канела и много ми хареса. Сега понякога пак правя с канела /виното и медът са задължителни в заешките мандиж/ и ми харесва вкусът на заешко и канела, много добре се връзват. Сигурна съм, че и с пилешкото ще е така. Ще взема да пробвам и пилешко с канела.

# 8
  • Мнения: 4 380
Аз мисля че нашите от техните не се отличават. Изброила съм ги по-горе кои са. Напоследък има какви ли не тропически, мисля че не са на място тук.

# 9
  • Мнения: 2 020
Това ми се струва многа вкусно.Непременно ще го направя

# 10
  • Мнения: 2 020
Само във виното се вари така ли?Никаква вода ли не се слага?

# 11
  • Мнения: 4 380
Само във виното се вари така ли?Никаква вода ли не се слага?

Да, рокси. Само във виното. Wink

# 12
  • София
  • Мнения: 10 858
Заинтригувах се, определено ще опитам рецептата.
Никога не съм яла каквото и да е месо с канела ... но обичам да експериментирам с такива нетрадиционни за нашата кухня комбинации.
Мерси xenia за рецептата  bouquet

# 13
  • Мнения: 5 183
Леле, отивам за сушени плодове и го "мятам" :о)

Общи условия

Активация на акаунт