Търсене в този блог

неделя, 6 февруари 2011 г.

Пълнено печено пиле с плодов кус-кус

   Представям ви един оригинален начин да приготвите цяло печено пиле с хрупкава коричка и ароматна плодова плънка от кус-кус и сушени плодове. Ако обичате комбинация сладко-солено, това е вашата рецепта. Аз лично си облизах пръстите :) Уханните подправки, в които се е мариновало пилето, оставят запомнящ се вкус в устата, а плънката държи пилето сочно. Препоръчвам ви да не купувате Дюк за тази рецепта, защото е прекалено сух. Аз лично съм много доволна от Лудогорското чистено охладено цяло пиле и използвах него.

   С тази публикация бих искала и да благодаря на Мина от Angellovescooking за наградата Sisterhood of the World Bloggers Award. Благодаря ти, Мина, за жеста на внимание. Много обичам да се отбивам при теб. Блогът ти е прекрасен, изпълнен с много апетитни рецепти.

1 цяло, почистено от вътрешности, охладено пиле около 1000-1300 гр.

Продукти за маринатата:

връзка магданоз
1 ч.л. кимион
1 ч.л. куркума
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сокът от 1/2 лимон
100 мл. зехтин

Продукти за плънката:

200 гр. кус-кус
300 мл. зеленчуков бульон
връзка магданоз
сушени плодове ( кайсии, сини сливи, червени боровинки, стафиди)
кедрови ядки
сол

100 мл. бяло вино
100 мл. зехтин
  
   Смесете в купа подправките за маринатата и оставете пилето в нея да поеме от ароматите за около час-два на стайна температура, като от време на време го обръщате.
   Междувременно пригответе зеленчуковия бульон и сложете кус-куса да се свари в него. След като леко се поохлади готовият кус-кус, прибавете към него нарязаните на ситно сушени плодове, кедровите ядки и наситнения магданоз. Разбъркайте добре.

   Сложете маринованото пиле в тава върху хартия за печене и с помощта на лъжица напълнете корема с плодовия кус-кус. Останалия кус-кус разпределете отстрани. Намажете пилето с останалата марината.

Завържете краката на пилето с връв или ластик. Полейте с бялото вино и зехтина и печете в загрята на 200 градуса фурна близо час, като от време на време отваряте фурната, за да облеете пилето с мазнината и виното.

Да ви е сладко!

Адаптирано от The cook's book

6 коментара:

  1. Ани,
    много интересна и вкусна рецепта!
    Невероятно ароматна!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, облизах си пръстите :)
    Любител съм на кускуса и на добавяне на плодове-
    сушени, или пресни!
    Благодаря за споделената рецепта и
    хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Aaa, изглежда просто съвършено, Ани :)
    Поздрави и хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани,
    Не преставаш с изкушенията :))
    Това пиле звучи и изглежда повече от чудесно - невероятно вкусно предложение даваш!
    Благодаря за поредната страхотна рецепта!
    Поздрав и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ммм - Ани, безобразно вкусно :) изглежда това пиле!!! Много интересна плънка, със сигурност ще се пробва!!

    Празник за сетивата е да се следи блога ти!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Rusanka, Dani, Eoc, Lety, Angellove's Cooking, благодаря ви момичета от сърце за добрата оценка и милите поздрави. Много се радвам, че рецептата ви е харесала. Наистина е много вкусно и ароматно. Дори мисля отново да повторя скоро..:)Да ви е сладко:)

    ОтговорИзтриване